Geotèrmia

Però com funciona? Aquesta calor continguda en el subsòl és emprada mitjançant l’ús de bombes de calor geotèrmiques per caldejar a l’hivern , refrigerar a l’estiu i subministrar aigua calenta . Per tant , cedeix o extreu calor de la terra , segons vulguem obtenir refrigeració o calefacció , a través d’un circuit enterrat en el subsòl pel qual circula una solució d’aigua amb glicol .

Es tracta d’una energia considerada neta , renovable i altament eficient , aplicable tant en grans edificis , hospitals , fàbriques , oficines , en habitatges i fins i tot en immobles ja construïts .

Encara que és una de les fonts d’energia renovable menys conegudes , els seus efectes són espectaculars d’admirar en la natura. Segur que tots podem recordar imatges del volcà Etna a Sicília en plena erupció , hem provat alguna vegada els efectes relaxants de les aigües termals o bé admirat fumaroles i geisers, com els del parc de Timanfaya a Lanzarote , per exemple.
Suècia va ser el primer país europeu a utilitzar l’energia geotèrmica , com a conseqüència de la crisi del petroli de 1979 . En altres països com Finlàndia , Estats Units, Japó , Alemanya , Holanda i França la geotèrmia és una energia molt coneguda i implantada des de fa dècades.
Les aplicacions de la geotèrmia depenen de les característiques de cada font . Els recursos geotèrmics d’alta temperatura ( superiors als 100-150 º C ) s’aprofiten principalment per a la producció d’electricitat . Quan la temperatura del jaciment no és suficient per produir energia elèctrica , les seves principals aplicacions són tèrmiques en els sectors industrial, serveis i residencial . Així, en el cas de temperatures per sota dels 100 º C pot fer un aprofitament directe o a través de bomba de calor geotèrmica ( calefacció i refrigeració ). Finalment , quan es tracta de recursos de temperatures molt baixes (per sota dels 25 º C ), les possibilitats d’ús són la climatització i obtenció d’aigua calenta.