L’Organisme Autònom Parcs Nacionals ( OAPN ) ha signat un protocol de col · laboració amb l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia ( IDAE ) amb l’objecte de promoure l’eficiència i la sostenibilitat energètica en espais naturals , centres i finques adscrits al primer organisme . La biomassa entra dins de les opcions eficients i no serà la primera vegada que es creui en el camí de l’OAPN . Calderes al Centre Nacional d’Educació Ambiental ( Ceneam ) a Valsaín ( Segòvia ) , una exposició itinerant i jornades de formació tenen també a la biomassa com a protagonista .
Parc Nacional de Guadarrama
Amb el protocol signat ambdós organismes (el OAPN depèn del Ministeri d’Agricultura , Alimentació i Medi Ambient – Magrama – i l’IDAE del d’Indústria , Energia i Turisme ) es pretenen dur a terme actuacions conjuntes en les instal · lacions , maquinària i edificis vinculats al OAPN i al conjunt de la Xarxa de Parcs Nacionals ( quinze en l’actualitat) . L’objectiu és ” reduir el consum d’energia i les emissions contaminants derivades de l’ús de combustibles fòssils , a més d’assegurar el compliment de les directrius europees i espanyoles en l’àmbit de l’eficiència energètica i l’ús d’energia procedent de les fonts renovables” . Una d’aquestes fonts és la biomassa , ja que l’obtenció i l’ús de la mateixa amb aprofitament energètic seran algunes de les actuacions emmarcades en el protocol , que inclou també l’ús d’altres renovables i la millora de l’eficiència energètica en l’enllumenat exterior i en els edificis . El Magrama assenyala que es contemplen també actuacions per “evitar o disminuir la possible contaminació lumínica , així com la implantació de tècniques d’agricultura de conservació i manteniment de cobertes vegetals” .
Caldera , exposició i jornada , tot amb biomassa
No és la primera vegada que el OAPN i els parcs nacionals es relacionen amb la biomassa . Des de fa tres anys, el Ceneam , dependent de l’OAPN , lloga una exposició monogràfica itinerant en la biomassa i formada per nou bresques en què se li atorga un paper principal com a energia renovable , ” situant-se a l’altura de l’energia eòlica i la solar ” . A falta de conèixer la memòria del Ceneam d’enguany , durant 2011 l’exposició es va cedir en sis ocasions i en 2012 va ascendir a vuit cessions . El Ceneam fa valer en aquesta exposició el canvi de calderes que va realitzar a les seves instal.lacions , passant d’unes de gasoil a dues de biomassa . Actualment les dues calderes , una de 150 kW i una altra de 400 kW , cobreixen les necessitats de calor i aigua calenta dels cinc edificis del Ceneam . Per reforçar el caràcter ecològic de la instal · lació , gran part de l’abastament s’aconsegueix amb les estelles procedents d’una serradora proper, inserit en un de les muntanyes , el de Valsaín , amb una gestió sostenible molt ben valorada . Les estelles tot just recorren un quilòmetre des del serradora a les calderes . Finalment , entre els cursos que periòdicament programa el OAPN en l’entorn dels parcs nacionals hi ha el d’Instal · lacions d’energies renovables i millora de l’eficiència energètica en allotjaments turístics. El funcionament i instal·lació de calderes de biomassa és un dels temes del programa d’un curs l’última edició va tenir lloc del 14 al 16 d’octubre a Boí ( Lleida ) , a l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici .